Wereldwinkel Goor   Grotestraat 68, 7471 BR Goor,  Tel: 0547 - 271767
Openingstijden:
Ma
13.00 - 17.30
Di
09.30 - 17.30
Wo
09.30 - 17.30
Do
09.30 - 17.30
Vr
09.30 - 17.30
Za
09.30 - 17.00Symbolen uit andere culturen

De producten uit de Wereldwinkel zijn op de eerste plaats mooi. Een extra bijkomstigheid is dat  heel veel producten een speciale betekenis hebben.

Het is vaak niet in één oogopslag duidelijk, maar veel artikelen in de Wereldwinkel hebben een symbolische betekenis.

De olifant wordt in Azië bijvoorbeeld geprezen vanwege zijn kracht en wijsheid. In sagen reden helden vaak op een olifant. Daarom staat de olifant symbool voor geluk. Een ander dier met een verhaal is de vis. In China is de vis een oud symbool van welstand, huwelijk en vruchtbaarheid. Het vissenpaartje is één van de acht Boeddhistische gelukstekens. En de goudvis… die symboliseert rijkdom.

Het kunstige houtsnijwerk uit Ghana, gemaakt uit één stuk ossenhout heet ‘Samen dragen’. Het staat voor eenheid, verbondenheid met elkaar en het land.
Bent u benieuwd naar de betekenis van een artikel uit de winkel? Vraag één van de vrijwilligers in, want voor vele artikelen hebben wij kaartjes voor u met achtergrondinformatie.
De ontwerpen van de sieraden zijn vaak gebaseerd op eeuwenoude symbolen uit culturen zoals die van de Maya´s en Azteken, Indiaanse culturen of de Maori. Neem bijvoorbeeld de zilveren hanger Koru, van de Maori (zie foto rechts). De Koru opent zich als een nieuw varenblad en heeft daarom de betekenis van een
Andere kernwoorden die voor deze serie zilveren sieraden centraal staan zijn Balans, Evenwicht, De Weg, Geloof/vertrouwen, zelfontplooiing en Energie. De laatste, Energie,  is een Indiaans symbool van de bewegende zon met de zeven energie centra van de mens. Het staat voor kracht en zelfontwikkeling (zie foto links).
nieuw begin, groei en ontwikkeling. De dubbele Koru sluit met 'samen groeien' daar op aan. Bij dit symbool zijn het twee levens die zich ontwikkelen in een gezamenlijke levenscirkel. Het staat daarnaast voor een stabiele omgeving voor nieuw leven.