Wereldwinkel Goor   Grotestraat 68, 7471 BR Goor,  Tel: 0547 - 271767
Openingstijden:
Ma
13.00 - 17.30
Di
09.30 - 17.30
Wo
09.30 - 17.30
Do
09.30 - 17.30
Vr
09.30 - 17.30
Za
09.30 - 17.00Siervoorwerpen

Met woonaccessoires uit Wereldwinkel Goor geeft u uw huis een werelds tintje. Bijvoorbeeld met een prachtige aardewerken pot uit Lombok of een zeepstenen beeld uit Afrika. Ook hebben we moderne kandelaars, authentieke vazen, aardewerken serviesgoed en handgemaakt houtsnijwerk. Hieronder vindt u een selectie.


Gerecycled blik
Alles aan deze voertuigen is gerecycled. Het blik is
verzameld bij hotels, restaurants of in het vuilnis.
De mensen die het blik verzamelen bieden dat te koop aan
op een speciale markt. De bandjes van de fiets zijn van
infuusslang, uit het plaatselijke ziekenhuis.

De makers zijn ware kunstenaars met blik. Alles is mogelijk:
van vliegtuigen en olielampjes tot auto’s in diverse modellen.

Sinds importeur de Evenaar een windmolenproject heeft opgezet, gebeurt het solderen elektrisch. Voor die tijd gebruikte men en soldeerbout die op een houtskool vuurtje verwarmd werd. En daar was veel hout voor nodig. Elektrisch solderen is niet alleen beter voor het milieu en de makers, maar levert ook een beter afgewerkt product op.

De vijftig houtsnijders die dankzij hun fraaie houtsnijwerk een fulltime baan hebben, krijgen voor hun werk een vaste prijs per stuk betaald. Deze prijs ligt boven de prijs op de lokale markt. De Ashanti’s verdienen met hun ambachtelijke werk dan ook een inkomen waarvan ze goed kunnen leven en waarvan ze voldoende eten, een huis, de zorg voor hun kinderen - van school tot en met gezondheidszorg - en de aanschaf van kleding en schoenen kunnen betalen.

‘Dankzij eerlijke handel heb ik de zekerheid dat mijn kinderen naar school kunnen’


Ondertussen verdienen ruim 200 mensen hiermee een vast inkomen. Een uitkomst voor een land waar de werkloosheid onder de niet-geschoolden, groot is.

Zo zegt Dudu Mabuza, gespecialiseerd in geometrische en dierenfiguren: ”Ik heb veel bereikt met deze baan. Een huis, een ziektekostenverzekering. Maar het beste wat ik heb bereikt is dat ik mij heb kunnen bekwamen in het vak kaarsenmaker.
Beeld van serpentijn – Zimbabwe
Dit beeld is gemaakt door één van de producentengroepen in Chitungwisa, een stad ten zuiden van Harare, Zimbabwe.

De groep haalt de steen uit steengroeven in het noorden. De beeldhouwers werken in de open lucht met divers gereedschap. Eerst wordt de vorm grof uitgehakt en daarna met mes, vijl en grof schuurpapier verder gemodelleerd.
De eindfase bestaat uit het verder schuren met polijstpapier tot het oppervlak glad is.  Ter afwerking wordt de beelden rondom een houtvuur geplaatst om ze te verhitten. Wanneer de beelden goed heet zijn, worden ze ingesmeerd met blanke was. De was trekt in de steen zodat deze een bijzonder mooie kleur krijgt.
Houtsnijwerk Ghana 'Samendragen'
Het is de Ghanese Ashanti-stam die tekent voor dit traditioneel houtsnijwerk.

Behalve artistiek talent, beschikken de houtsnijders ook over mathematisch inzicht. Dit beeld 3-in-1 is namelijk uit één stuk hout gesneden. Daarom staat dit beeld symbool voor eenheid.

Dat het zo prachtig diepzwart is, komt omdat het met zwarte schoensmeer is ingewreven en opgepoetst. Er wordt wel eens beweerd dat nergens zoveel zwart schoensmeer wordt verkocht als in Ghana.
Dromenvanger
De hemel is vol van dromen. Goede, maar ook slechte dromen. ’s Nachts worden de slechte dromen gevangen in het web van de dromenvanger. In de morgen glijden ze er af en drogen op in de ochtendzon.

Goede dromen wachten in de dromenvanger tot jij ze in je op wilt nemen. Het geloof in de dromenvanger is al heel oud en komt oorspronkelijk van de indianen uit Noord-Amerika.

Deze dromenvanger is ook een windgong. Die kun je boven je bed hangen, maar ook in de wind.
Swazi Candles, Zuid-Afrika
Kaarsen zijn weer helemaal hot. De met de hand gevormde kaarsen van Swazi Candles, zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en prints.

In 1981 begint Tony Marshall – gevlucht uit het racistische Zuid-Afrika - het bedrijf Swazi Candles. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats prachtige kaarsen.

   Tip: Elke kaars blijft bruikbaar.
    Omdat alleen de zachte was opbrandt,
    blijft de buitenkant van harde was in tact.

    Met een waxinelichtje erin verspreidt die
    nog steeds een sfeervol ‘Light from Africa’.